News

News image:
29-05-2016
PORTEM ELS NOSTRES CASTELLS AL BRESSOL DE LES MUIXERANGUES
[This article has not been translated into the requested language; we offer you the original version. We apologize for the inconvenience.]

(Pd4cam, 3d7, 4d7a, 4d7, Pd5)
Cap de setmana per recordar el que han viscut els Bordegassos de Vilanova a Algemesí, on han participat a la 17a Trobada de Muixerangues, convidats per la Nova Muixeranga d'Algemesí. Castells i muixerangues, dos patrimonis immaterials de la humanitat, van coincidir dissabte a la plaça Major d'aquest municipi de la Ribera Alta, al País Valencià. Els de la capital del Garraf van oferir una actuació completa de castells de set.

Els castellers vilanovins van passar tot el cap de setmana a terres valencianes. La colla va arribar a Algemesí a primera hora de la tarda i va compartir els instants previs de la diada amb la colla que els havia convidat. Entre els Bordegassos i la Nova Muixeranga hi ha molts punts en comú. Per exemple, el paper clau en la introducció de la dona als castells. La Nova Muixeranga, fundada el 1998, va ser la primera a incorporar la dona a les seves construccions. Els Bordegassos, l'any 1979, van ser la primera colla a fer un castell de vuit amb una nena al pom de dalt. Les dues colles van sortir en cercavila des del local de la Nova Muixeranga fins a la plaça Major, plena i amb molt caliu, on van coincidir amb la Muixeranga d'Algemesí i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, la seva colla convidada, que van entrar des d'un altre costat de la plaça. Els vilanovins van entrar a plaça amb un pilar de quatre caminant.

L'actuació, que va començar passades les set de la tarda, es va organitzar amb el format habitual d'una actuació de tres rondes més pilar. Els Bordegassos, tercers a actuar, van obrir plaça amb el tres de set. Un tres de postal que presentava una estructura similar a la del futurible tres de vuit sense el pis de quarts. Van continuar amb un quatre de set amb l'agulla que ja és el vuitè que descarreguen aquesta temporada. No ha faltat a cap actuació, actuacions comercials a banda. De nou va ser un castell amb molt bones mides, molt ben controlat en tot moment. Curiosament, aquest castell és el més valuós que els vilanovins han fet mai al País Valencià. Fins i tot el 2001, sent colla de nou, el sostre havia estat el tres de set. El quatre amb l'agulla aquell cop el van desmuntar. Les bones sensacions van continuar descarregant un quatre de set lleuger molt solvent. Castells molt tranquils, gaudits i que en tots els casos permetien refermar fonaments de futurs passos endavant. A la ronda de pilars, van descarregar el pilar de cinc.

Pel que a les Muixerangues, la Colla Nova se'n va ensortir amb totes les construccions que va afrontar. Per a ells era una diada de màxims i van mostrar un treball tècnic molt destacat. Menys fortuna va tenir la Muixeranga vella, que va patir dues caigudes. Una i altra colla presenten unes característiques força oposades. Mentre la Nova aposta per la tècnica i la lleugeresa en els pisos superiors, amb un paper molt destacat de la dona, la colla blava aposta més per la força. En aquest cas, va sortir guanyadora l'aposta de la Nova. A plaça també hi havia els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, que van completar el tres de set amb l'agulla, el tres de set, el quatre de set i a ronda de pilars van sorprendre completant el pilar de sis. Una estructura que van demostrar tenir molt ben dominada.

Totes les colles participants van tancar la jornada de dissabte amb un sopar, seguit d'una festa. Els vilanovins van fer nit a Algemesí i diumenge van fer una visita cultural a la localitat, acompanyats per membre de la Nova Muixeranga. Dissabte els dirigents de la colla també van ser rebuts a l'Ajuntament del municipi.

Al juny, una marxa més
Ara els Bordegassos tanquen un maig que ha servit per donar rodatge a les estructures més consolidades i anar carregant-se d'arguments per donar algun pas més al juny. La propera cita, dissabte 11 de juny a la tarda a l'Arboç, es perfila com una cita que pot marcar un abans i un després en la temporada dels vilanovins. Aquesta darrera setmana els castellers de Vilanova han descarregat dues torres de set senceres a assaig. Per tant, és molt probable que aquest castell vagi a plaça a l'Arboç, on a banda dels Minyons locals també hi haurà els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls. I l'evolució del quatre de vuit a assaig fa pensar que és un castell que també pot figurar entre els objectius d'aquest mes de juny.
« Back to the News

Upcoming Performances

Dia de la Colla (Sabadell)
Sunday 13 October
Migdia
With Castellers de Sabadell, Castellers de La Vila de Gràcia i Moixiganguers d'Igualada


19-10-2019
Diada de L'Esperidió (Tarragona)
Tarda


26-10-2019
Dia de la Colla (Igualada)
Tarda


03-11-2019
Dia de la Colla (Terrassa)
Migdia


»View calendar«    »Download in PDF format«
»View in Google Calendar«

Upcoming Social Events

No planned activities

»View calendar«
»View in Google Calendar«

Become a member

Twitter: @bordegassos